Detský folklórny súbor Šariš prezentoval rusínsky folklór v USA

18.06.2006 Prešov

Prešov 18. júna (TASR) - Detský folklórny súbor (DFS) Šariš pri Základnej umeleckej škole (ZUŠ) Mikuláša Moyzesa v Prešove prezentoval rusínsky folklór na tr...
Prešov 18. júna (TASR) - Detský folklórny súbor (DFS) Šariš pri Základnej umeleckej škole (ZUŠ) Mikuláša Moyzesa v Prešove prezentoval rusínsky folklór na trojtýždňovom zájazde v amerických štátoch Pennsylvánia a Ohio.

Skupina 20 mladých folkloristov vo veku od 13 do 19 rokov pod vedením Jozefa Piroha na pozvanie Spoločnosti Karpato-Rusínov z Pittsburghu absolvovala 15 vystúpení v ôsmich mestách a mestečkách. Hlavnou prezentáciou bolo sedemnásobné účinkovanie na 50. ročníku miestneho folklórneho festivalu v Pittsburghu, ktorý je údajne druhým najstarším podujatím svojho druhu v USA. Spoločne sa viackrát predviedli so svojimi hostiteľmi, členmi súboru Slavjane, pri príležitosti 30. výročia jeho založenia.
Po návrate domov Piroh konštatoval, že mali veľký úspech a mnohým návštevníkom predstavení pripomenuli ich domovinu alebo rodnú vlasť ich predkov. Očakáva dokonca, že pozvanie pre DFS na zájazd do USA sa zopakuje.
Vzhľadom na to, že Pittsburgh je partnerským mestom Prešova, pomohli upevniť bilaterálne vzťahy. Prijali ich aj na tamojšej radnici.
DFS Šariš oslávil v roku 2005 10. výročie svojho vzniku. Za toto obdobie absolvoval do 600 vystúpení doma a v ôsmich krajinách sveta vrátane USA. Napríklad sedemkrát bol už v Poľsku, či štyrikrát v Bulharsku. V minulého roku absolvoval úspešný zájazd do Japonska. Tanečnú, spevácku a hudobnú zložku súboru navštevuje asi 40 detí a mladých ľudí z Prešova a okolia vo veku od 10 do 21 rokov. V repertoári majú šarišské, rusínske a rómske ľudové piesne a tance.
 

Vyberte región

mark